Beeldend kunstenaar

  • Marlies Vonk op LinkedIn
  • Marlies Vonk op Facebook
  • Marlies Vonk op Twitter

Onthulling koningsportret

Marlies Vonk winnaar portretwedstrijd van de gemeente Oirschot.

Sinds 30 april heeft Nederland een nieuwe koning. Veel gemeenten hebben als traditie om in het gemeentehuis een afbeelding van de vorst te hebben.

Begin dit jaar riep burgemeester Severijns daarom professionele kunstenaars uit onze gemeente op om een kunstwerk van onze nieuwe koning te maken. Uit de inzendingen is nu 1 kunstwerk gekozen dat in het gemeentehuis komt te hangen.

"Met een afbeelding van de vorst in het gemeentehuis, brengen we onze relatie met het koningshuis tot uitdrukking. Zes kunstenaars hebben werken of schetsen ingeleverd. De Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente heeft de ingestuurde werken beoordeeld en vond het schilderij van Marlies Vonk het meest geschikt voor in het gemeentehuis. Het college van burgemeester en wethouders vindt het een kwalitatief goed kunstwerk, waarin de koning (en op de achtergrond de koningin) zeer aansprekend en waardig door de kunstenaar zijn neergezet"

Het kunstwerk heeft een prominente plaats in de raadzaal van het gemeentehuis gekregen. De onthulling vond plaats op 24 september, voorafgaand aan de raadsvergadering.

portret Koning Willem Alexander en Koningin Maxima

Koningsportret - Olieverf op linnen - 80 x 120 cm

Marlies Vonk heeft gekozen voor een dubbelportret. Het symboliseert de hechte band tussen Koning en Koningin en hun verbondenheid in de zware taak die hen te wachten staat. 
De compositie benadrukt de ondersteunende rol van Koningin Maxima. Verder is in de achtergrond de nationale driekleur verwerkt met daarin het Rijkswapen met de wapenspreuk van het huis van Oranje-Nassau : "Je Maintiendrai" , ik zal handhaven. 

"Ik heb vooral veel tijd besteed aan vooronderzoek. Talloze video´s en foto´s heb ik bekeken voordat ik een geschikt voorbeeld vond. Het was voor mij erg belangrijk om afbeeldingen te vinden waarmee ik de persoonlijkheid van de koning en koningin én de ernst van de functies zichtbaar kon maken. Het liefst had ik beiden natuurlijk `life´ geschilderd, maar misschien komt dat nog een keer".

© 2021 Marlies Vonk

  • Rijkesluisstraat 21-21A
  • 5688 EC Oirschot
  • The Netherlands
  • M 0031 (0)6 13 35 09 36
  • E info@marliesvonk.nl